Moditech Magneetlabels | Moditech.com
Monday, March 20th 2017
Read our Newsletter online

Find us at:      

Moditech Magneetlabels

Trainingsideeën van onze trainingspecilist

THV oefeningen vaak onrealistisch? Waarom? In deze nieuwsbrief enkele tips van onze trainingspecialist Paul van der Zwaan om te oefenen met het Crash Recovery System en componenten die men terugvindt in moderne voertuigen.

Lees meer in onze nieuwsbrief!

Vaak oefenen wij met oudere sloopauto’s. Het is al een pluspunt als het voertuig is uitgerust met een stuurairbag. Carrosserie-verstevigingen komen ook zeer weinig voor. Hierdoor is het lastig om een realistisch ongeval te ensceneren vooral als wij willen oefenen in het toepassen van het Crash Recovery System. Ondanks dit feit zijn er een aantal mogelijkheden. De magneetlabel-set van Moditech Rescue Solutions is er hier één van.

De magneetlabels van Moditech zijn speciaal ontwikkeld om het gebruik van het Crash Recovery System (CRS) tijdens THV-oefeningen te bevorderen. Met een paar simpele handelingen tover je een oude sloopauto om naar een hedendaags voertuig. Er zijn zelfs brandweerkorpsen die deze labels gebruiken tijdens een daadwerkelijke inzet.

De labels zijn ontworpen naar de pictogrammen die te vinden zijn in het CRS.

De magneetlabel-set bestaat uit:
2x Accu
4x Sensor
4x Gasveer
4x Gaspatroon
1x Gordijnairbag Links
1x Gordijnairbag Rechts
1x Gordelspanner
1x Gordelspanner (gespiegeld)
4x Carrosserie-verstevigingen
2x Kentekenplaat

MAKEN VAN EEN PLAN EN EEN PLAN+
Met name geschikt voor bevelvoerderstrainingen

Voorbereiding: Zoek een modern voertuig op via het internet (b.v. gaspedaal.nl). Noteer het kenteken op de kentekenmagneet en zoek de posities van airbag, verstevigingen, accu etc. op in het CRS en plaats de labels op deze positie op het sloopvoertuig. Geef voor aanvang van de oefening aan wáár en hoe het slachtoffer zich in het voertuig bevindt. Laat de deelnemers aan de hand van de gegevens uit het CRS en de labels op het voertuig hun plan en plan+ omschrijven. Hierbij kan men gebruikmaken van een aantal flip-overs waar de deelnemers hun plan en plan+ opschrijven, bespreken en elkaar aanvullen.

Tip: Gebruik kentekens die overeen komen met het model van het sloopvoertuig. Dus geen kenteken van een vierdeurs voertuig gebruiken bij een tweedeurs sloopvoertuig.

 

AANGEVEN VAN GO- EN NO-GO-ZONES
Geschikt voor complete oefenploeg

Voorbereiding: Zoek via internet naar een voertuig die je wilt beoefenen en noteer het kenteken op de magneetlabel en plaats deze op het sloopvoertuig. Neem altijd een soortgelijk type voertuig. Geef bij aanvang van de oefening aan dat het kenteken leidend is en dat er verwacht wordt dat er hiernaar gehandeld wordt.                                             

Laat tijdens de oefening degene die het CRS bedient (veiligheidsman) de betreffende labels dáár plaatsen zoals deze in het CRS aangegeven worden na het opvragen van het voertuig via de kentekenselectie. Laat alleen die labels plaatsen die van belang zijn bij de redding. Met het plaatsen van de labels geeft de veiligheidsman in feite de Go- en No-Go-zones aan. Ook kan hij hiermee aangeven waar de accu zich bevindt. Het wegnemen van het acculabel door het technische team wordt dan dezelfde handeling als het losnemen van de accupolen.

OVERIGE TIPS
Door het plaatsen van een oranje gas of tuinslang aan de onderzijde van een voertuig of in de motorruimte kan men het voertuig als zijnde een hybride voertuig ensceneren. Bekabeling van hybride/elektrische voertuigen behorende bij de aandrijving zijn immers altijd oranje gekleurd.        

Door gebruik te maken van een oefen-gastank kan men een voertuig op gas ensceneren. Heeft men ook een oefen-explosiegevaarmeter die op afstand geactiveerd kan worden, dan heeft men op een eenvoudige manier een realistische oefening.